Hoe kan ik mijn gazon onderhouden?

Waar je grasmat aan toe is, wordt bepaald door de staat waarin het gras verkeert. Zo heeft een jong ingezaaide grasmat behoefte aan veel water, terwijl een beschadigd gazon vraagt om de juiste herstelwerkzaamheden. Wilt u ook een mooi en sterk gazon? Volg dan het onderstaande stappenplan.

Stappenplan voor onderhouden van uw gazon

Januari
Verwijder alle aanwezige bladeren op het gazon.

Februari
In deze maand hoeft u niets aan het gazon te doen. Bekijk wel alvast of de messen van uw maaier scherp zijn en laat ze zo nodig slijpen.

Maart
Controleer of na langedurige regenperiodes of het water binnen enkele uren verdwenen is. is dit niet het geval dan is het raadzaam om drainagegaten in de grond te boren/graven, en deze met grof materiaal, bijvoorbeeld met grind op te vullen. Hierdoor kan het water worden afgevoerd naar de ondergrond. De grasmat in deze periode bekalken met ongeveer 1 kg per 10m². Dit zorgt ervoor dat de zuurgraad  (PH) op pijl blijft.

April
Dit is de juist maand om eventueel mos te bestrijden. Koop hiervoor een mos bestrijdings middel met ijzersulfaat en verdeel dit goed over het gazon. let op dat terrastegels niet worden geraakt geeft vlekken. Na ongeveer een week kunt u gaan verticuteren met een speciale hark of machine. Maai voor het verticuteren het gras op 3 tot 4 cm. Door het verticuteren worden mos en dode grasresten verwijderd en word de bodem belucht. De messen zullen wortels doorsnijden en hierdoor word het gazon aangespoord om nieuwe wortels te vormen. bij gebruik van een minerale meststof altijd goed water geven gelijk na het strooien. een organische meststof geeft geen verbranding en bevordert een goede bodemleven. Bemesten kan met een snelwerkende meststof ( 3 tot 4 keer per seizoen ) , of een langzaam werkende meststof ( 2 tot 3 keer per seizoen ). In deze maand altijd grasresten na het maaien verwijderen.

Juni, Juli, Augustus, September
Regelmatig maaien op een hoogte van 3 tot 4 cm. Op plaatsen waar het gras niet goedgroeit, of op plaatsen die intensief gebruikt worden kan men de bodum beluchten met een riek of een prikrol. Bij droog weer regelmatig water geven. Als de kleur van het gras lichtgroen word is dit vaak een tekort aan stikstof. Dus regelmatig bemesten.

Oktober
Eventueel een laaste keer bemesten. Dit kan ook met een speciale herst wintermeststof. Deze zorgt ervoor dat het gazon goed afgehard de winter in gaat en stimuleert het wortelsel. Bladeren op het gazon verwijderen. Als deze op het gazon blijven liggen stikt het gazon en krijgt mos meer kans. Eventueel nog een mosbestrijding uitvoeren en verticteren.

November
Eventueel nog een laaste keer maaien. Niet bij nat of vorstig weer maaien. Alle bladresten verwijderen van het gazon.

December
In deze maand hoeft u niets te doen. Probeer zo min mogelijk over het gazon te lopen, zeker als het gazon bevroren is.