Graszoden kwekerij J. van Hierden

Hoe leg ik graszoden?

Werkvolgorde

Stap 1: U begint met de grond te spitten als deze erg ongelijk ligt, sterk verdicht is en als er veel onkruid groeit. Tevens kunt u de voedingstoestand van de grond verhogen door compost of bemeste tuinaarde door de grond te spitten. De grond na het spitten egaliseren met de hark.     

Stap 2: Voor het leggen van de graszoden moet de ondergrond dus volkomen vlak zijn. Met de grasroller of lichtjes aanstampen met de voeten wordt de grond weer in vaste toestand gebracht. Dit voorkomt dan kuilen en bulten en dus een slechte, oneffen maaihoogte. Na het aandrukken het bovenste grondlaagje van 1 cm los harken. Tijdens alle bewerking mag de grond wel iets vochtig zijn maar niet te nat.

Stap 3: Na de grondbewerking is een bemesting met organische mest nodig. Strooien 8-10 kg bodemactivator per 100 m². Deze meststof moet samengesteld zijn met stikstof (N), fosfor (P)  en kalk (K) in ongeveen gelijke verhouding. De DCM bodemactivator moeten door de 5cm dichte bovenlaag worden ingeharkt om later verbranding van de jonge wortels te voorkomen.

Stap 4: Nu kunt u beginnen met het leggen van de graszoden. Rol de zoden zodanig uit, dat deze strak tegen elkaar komen te liggen.

Stap 5: Na het leggen van de zoden is aanrollen noodzakelijk. Geef nu voldoende water opdat de beworteling van de zoden op gang komt. Houdt de eerste paar weken de vochttoestand in de gaten. Bij droog weer regelmatig water geven om uitdrogen te voorkomen. Geef in de eerste 4 weken na het leggen van de zoden in geen geval bemesting.

Stap 6: Twee tot drie weken na het uitrollen zijn de zoden vastgegroeid. Het gevaar van uitdrogen is nu veel minder groot. Afhankelijk van het jaargetijden zal er vrij snel na het leggen van de zoden gemaaid moeten worden. Meestal is dat na 2 weken het geval. De maaimachine moet scherp zijn en afgesteld zijn op de juiste maaihoogte. De graszoden worden gemaaid op 3-4 cm hoogte. De eerste maand dient het gazon nog voorzichtig te worden behandeld. Er kan wel voorzichtig op gelopen worden. 

                              

 

    

 

                           

Schoolpad 18
3888 MJ Uddel
Tel. (0577) 401645
Fax. (0577) 400894
Mob. 06 54311664

Bgg. 06 53536331
info@graszodenvanhierden.nl

   Openingstijden 

   ma t/m vr 08:00 tot 17:00 uur           za 09:00 tot 10:00 uur